Compensatie transitievergoeding bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid
HR Juristen ondersteunt werkgevers in verschillende branches. Graag delen we onze kennis en ervaringen met jullie. Met regelmaat lees je hier artikelen, die voor werkgevers interessant zijn.
Waar moet de werkgever nu al rekening mee houden?
Op 5 juli 2018 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wetsvoorstel voor de compensatie van de transitievergoeding die bij ontslag wordt betaald aan langdurig zieke werknemers. Deze wet zal op 1 april 2020 in werking treden maar geldt ook voor ‘oude gevallen’. Werkgevers kunnen straks compensatie aanvragen voor vergoedingen die zijn betaald vanaf de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid per 1 juli 2015.
Onlangs is de Regeling compensatie transitievergoeding gepubliceerd, met daarin nadere regels met betrekking tot de aanvraag en verstrekking van de compensatie. Waar moet de werkgever rekening mee houden om straks een succesvolle aanvraag in te kunnen dienen?
Ontslaggrond
Bij een ontslag met wederzijds goedvinden is geen transitievergoeding verschuldigd. Toch zal vaak een vergoeding zijn betaald. Ook in die gevallen kan de werkgever recht hebben op compensatie, te weten tot maximaal het bedrag van de transitievergoeding.
Vaak wordt in de overeenkomst als reden voor de beëindiging ‘verschil van inzicht’ opgenomen. In de Regeling compensatie transitievergoeding wordt echter bepaald dat de werkgever bij de aanvraag documenten dient te overleggen waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Het is daarom noodzakelijk om in de beëindigingsovereenkomst expliciet op te nemen dat de reden voor beëindiging is gelegen in de langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer.
Welke documenten zijn vereist?
Bij de aanvraag voor compensatie zal de werkgever (naar verwachting) de volgende gegevens en documenten moeten overleggen:
- BSN van de medewerker;
- De arbeidsovereenkomst;
- Loonstroken waarop staat welk loon tijdens ziekte is betaald over de hele ziekteperiode (Dit kan dus ook nog uit 2013 of zelfs 2012 zijn bij een loonsanctie!)
- De (salaris)gegevens die gebruikt zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen.
- Bewijs van betaling van de vergoeding (dus loonstrook eindafrekening en ook de bankafschrift);
- Documenten waaruit blijkt dat de arbeidsovereenkomst is beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Bijvoorbeeld:
- de toestemming van het UWV om de arbeidsovereenkomst te beëindigen wegens langdurige arbeidsongeschiktheid;
- de vaststellingsovereenkomst met ontslaggrond beëindiging wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.En tot slot:
- info re-integratie mogelijkheden binnen 26 weken na ontslag!
Ter toelichting: het zou ons niet verbazen als UWV straks ook gaat vragen naar onderdelen uit het re-integratie dossier ter controle van de ontslaggrond: denk aan bijvoorbeeld een (recente) brief arbodienst (arts of AD) dat medewerker ziek was op moment uit dienst en daarbij ‘dat er geen mogelijkheden tot re-integratie zijn in eigen of passende functie’. In ieder geval is ons advies bij het aanleggen van (een lijst van) dossiers hier rekening mee te houden en vooraf het dossier te toetsen hierop. Graag helpen wij u hierbij!
Dit lijstje is niet zeker, omdat UWV zich nog buigt over de vraag welke documenten en gegevens noodzakelijk zijn. Wij adviseren ondernemers in ieder geval rekening te houden met bovenstaand lijstje.
Aanvraagtermijn
De compensatie kan worden aangevraagd zodra de wet in werking is getreden. Zoals gezegd is dit per 1 april 2020. Werkgevers hebben voor oude gevallen vervolgens zes maanden de tijd om de vergoeding aan te vragen. Het UWV krijgt zes maanden de tijd om voor deze oude gevallen een beslissing te nemen.
Wij helpen u als ondernemer graag om de aanvraag tijdig in te dienen. Neem nu al contact hierover op, zodat u in 2020 klaar staat met de aanvraag!
Beslissing werkgever ontslag of niet?
Veel van onze klanten hikken tegen de vraag aan of ze hun werknemer nu moeten ontslaan na 2 jaar arbeidsongeschiktheid. Het antwoord is: ja, want dan bespaar je uiteindelijk op de hoogte van de te betalen transitievergoeding. Dit ligt alleen anders als de ondernemer het geld niet kan voorschieten, hetgeen voor kleine ondernemers soms wel een punt is.
Lees hierover: Slapend dienstverband niet verstandig