Voorkom uitkering openstaande vakantiedagen bij einde dienstverband
HR Juristen ondersteunt werkgevers in verschillende branches. Graag delen we onze kennis en ervaringen met jullie. Met regelmaat lees je hier artikelen, die voor werkgevers interessant zijn.
Als werkgever probeer je ervoor te zorgen dat medewerkers uit dienst gaan zonder openstaande vakantiedagen. Immers, dat bespaart op de loonbetaling. Het gesprek waarbij je het einde van het dienstverband voor bepaalde tijd aankondigt (de aanzegging), is een mooi moment om afspraken te maken over het opnemen van openstaande dagen voor de einddatum. Bij vaste contracten is het opnemen van openstaande vakantiedagen vaak onderdeel van een vaststellingsovereenkomst einde dienstverband. Vaak lukt het ook om af te spreken dat vakantiedagen nog worden opgenomen voordat het dienstverband eindigt.
De vraag die wij vaker krijgen is of de medewerker verplicht gesteld kan worden om deze vakantiedagen op te nemen?
Hoofdregel is dat vakantie wordt vastgesteld conform de wensen van de medewerker en niet andersom. Mede vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap dient een werkgever een werknemer wel te stimuleren om zijn vakantiedagen te genieten. Als werkgever ben je dus afhankelijk van de medewerking van de medewerker als het gaat om de afspraak om zoveel mogelijk dagen op te nemen voor einde dienstverband. Koppel het als werkgever bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om te solliciteren.
Lukt dit niet, dan kun je je er als werkgever bij neerleggen en de openstaande dagen uitbetalen. Veel werkgevers kiezen er voor om de medewerker eenzijdig te bevestigen dat zij de laatste we(e)k(en) vakantie krijgen en betalen de openstaande dagen niet uit, met als risico dat de medewerker achteraf de uitbetaling vordert.
Tot slot nog twee gerelateerde praktijksituaties:
- Het komt vaker voor dat een medewerker zich ziek meldt als het einde van het dienstverband is aangekondigd. Het is verstandig om deze ziekmelding niet direct te accepteren en eventueel de Arbodienst in te schakelen. Soms adviseren wij werkgevers om in de ‘aanzegbrief’ expliciet te waarschuwen dat de medewerker nog moet werken (en zich niet ziek kan melden), bij gebreke waarvan deze niet gewerkte dagen worden aangemerkt als vakantiedagen.
- Wil je als werkgever dat de medewerker niet meer op de werkvloer verschijnt en wenst deze de openstaande vakantiedagen daar niet voor aan te wenden, dan kun je de medewerker natuurlijk ook betaald verlof geven (vrijstellen van het verrichten van werkzaamheden) en het teveel betaalde loon voor lief nemen.