Feestdagen
HR Juristen ondersteunt werkgevers in verschillende branches. Graag delen we onze kennis en ervaringen met jullie. Met regelmaat lees je hier artikelen, die voor werkgevers interessant zijn.
Deze periode kenmerkt zich weer door de vele feestdagen en ieder jaar krijgen we daar vragen over van werkgevers.
Verplichting om vrij te geven?
De belangrijkste vragen die wij krijgen zijn:
- waar staat nu dat ik een medewerker vrij moet geven op een ‘feestdag’? en
- moet ik een medewerker het loon doorbetalen als deze niet werkt op een feestdag
De wet bevat geen omschrijving van het begrip “feestdag”, de overheid heeft geen enkele feestdag in het jaar als verplichte vrije dag aangemerkt. In veel cao’s en / of individuele arbeidsvoorwaarden zijn hier wel afspraken over gemaakt en zijn medewerkers verplicht vrij op dagen als: Koningsdag; Bevrijdingsdag (vaak alleen de lustrumjaren); beide Paasdagen; Hemelvaartsdag; beide Pinksterdagen; beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag. Kijk in de van toepassing zijnde cao wat voor jouw bedrijf geldt.
Over het algemeen geldt op grond van de Arbeidstijdenwet dat een werkgever rekening te houden heeft met de wensen en omstandigheden van een medewerker. Dit geldt dus ook voor wensen die een basis hebben in godsdienst of andere levensbeschouwelijke overtuiging, bijvoorbeeld voor dagen die gelijk gesteld worden met een zondag. Heeft een medewerker specifieke wensen die je niet wil of kan invullen, wij denken graag met je mee hoe hiermee om te gaan.
Verplichting om te werken?
Wij krijgen niet alleen vragen of een medewerker verplicht vrij heeft, maar ook andersom:
- kan ik een medewerker verplichten om te werken op een feestdag? En
- moet ik op een feestdag verplicht toeslagen betalen?
In de retail is het steeds normaler dat winkels open zijn op feestdagen, maar dat betekent natuurlijk ook dat medewerkers worden ingeroosterd op feestdagen en zich afvragen of zij verplicht zijn om te werken. In veel cao’s staat dat de medewerker niet verplicht gesteld kan worden om te werken op zon- en feestdagen.
Rol van een eigen bedrijfsreglement
Wij adviseren werkgevers, en zeker werkgevers in de retail, om in de arbeidsovereenkomst en/of het bedrijfsreglement op te nemen dat de medewerker er op voorhand mee instemt om te werken op zon- en feestdagen. Ook adviseren wij werkgevers om in het bedrijfsreglement de mogelijkheid in te bouwen om verplichte vrije dagen aan te wijzen, om zo maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de wet biedt. Op deze wijze kan je ook ‘feestdagen of vrije dagen’ verplicht opleggen.
Heb je vragen hoe een en ander sluitend op te nemen in de arbeidsvoorwaarden van je medewerkers, laat het ons weten. We helpen je graag.
Salaris en toeslag
Als een in de arbeidsvoorwaarden vastgelegde erkende feestdag op een dag valt dat je normaal gesproken zou moeten werken, dan moet het salaris worden doorbetaald. Een werkgever mag voor een feestdag geen vakantiedag in rekening brengen, behalve wanneer hierover andersluidende afspraken zijn gemaakt in de cao of de arbeidsvoorwaarden.
In de meeste cao’s is geregeld dat medewerkers die op een volgens de cao verplichte vrije dag moeten werken, recht hebben op een toeslag of op compensatie in tijd. Een werkgever is op grond van de wet echter niet verplicht om een toeslag te betalen over de uren die je werkt op een in de arbeidsvoorwaarden vastgelegde erkende feestdag.